Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Vaaliliitot

Vaalit lähestyvät, pienpuolueitakin

Eduskuntavaaleihion on aikaa enää runsaat kolme kuukautta. Puoluetoimistoissa  pitää nyt kiirettä. Ehdokkaitten etsiminen käy kuumana ja vaaliohjelmia viimeistellään.

Liberaalipuolue vai Feministinen puolue?

Tarun mukaan pyöreän pöydän ritarit kohtasivat loppunsa ruohokentällä, jossa Arthurin ja Mordredin oli tarkoitus neuvotella Britannian kuninkuudesta. Kesken neuvottelujen käärme puri erästä Mordredin sotilaista, ja paljastaessaan miekkansa kärmeksen nitistämiseksi aurinko heijastui miekan terästä. Tämä tulkittiin yllätyshyökkäykseksi, ja sotatorvien soidessa taistelu kesti koko päivän. Illan tullen ruohokentältä ei löytynyt voittajaa, vaan pelkästään häviäjien ruumiita.

Onneksi kyse on kuitenkin myytistä, eikä välttämättä ennustuksesta.

Siirtoäänivaali ei edellytä epäpyhää liittoa

Alavieskan vaaleissa on solmittu vaaliliitto perussuomalaisten, kokoomuksen, vasemmiston ja kristillisdemokraattien kesken. Monien mielestä epäpyhältä vaikuttavaa liittoa perustellaan yrityksellä murtaa keskustan ylivalta.

Kolmen liitoilla kunnallisvaaleihin?

Suomessa on etenkin sixpack-hallituksen muodosamisen jälkeen haikailtu yli puoluerajojen ruotsalaistyyppisiin blokkijakoihin. Olisi porvariblokki ja punavihreä blokki, niissä toimivat puolueet ovat jostain syystä erillisiä, mutta ajavat samaa politiikkaa blokkinsa mukaan. Äänestäjän näkökulmasta Ruotsissa siis on valmiina kaksi hallitusta joista toisen voi äänestää valtaan äänestämällä tiettyä puoluetta, paitsi ruotsidemokraatteja jotka suosiostaan huolimatta sisäisten levottomuuksien pelossa suljettiin pois päätöksenteosta.

Vaaliliitto, suomalainen kummajainen

Suomalaisessa vaalijärjestelmässä on mahdollista tehdä eri puolueitten välisiä vaaliliittoja, vaikka puolueet olisivatkin erimielisiä asioista keskenään. Näitä vaaliliittoja kutsutaan teknisiksi vaaliliitoiksi. Tulevissakin vaaleissa sellainen on syntymässä Satakunnan vaalipiirissä Kokoomuksen ja Vihreiden välille. Syy näihin vaaliliittoihin on usein se, että pienissä vaalipiireissä nykyinen järjestelmä suosii suuria puolueita ja ilman vaaliliittoa pienemmillä puolueilla ei ole edes mahdollisuutta saada itselleen eduskuntapaikkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä