Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Yhteiskuntasopimus

Kaikki pelottaa

Tänään minua taas pelotti hieman. Tajusin että kohtalon hetken ovat päivää lähempänä. Ylimääräinen puoluekokous. Ihan vain minun vuokseni. Se tässä pahinta onkin. 

Populistinen vaalijuonittelu on näköjään jo alkanut

Populistinen vaalipeli ja taktikointi on näköjään alkanut.  Se tarkoittaa sitä että hallituksen ja eduskunnan on entistä vaikeampaa toimia rationaalisella tavalla Suomen ja suomalaisten etujen ajamiseksi.

Puolueet keskittyvät tästä eteenpäin äänien kalasteluun, eikä ,muusta enää välitetä.

Pelin aloitti mielipidemittauksissa pahasti köniinsä saanut perussuomalainen puolue. Se aloitti populistisen pelin, joka oli jo joksikin aikaa ollut keskeytyksissä kun puolue asettui hallitusvastuuseen.

Enemmän kuin naurettavaa on tämä yhteiskuntasopimuksesta neuvottelu.

Kuukausia ja taas kuukausia on yhteiskuntasopimuksesta  "neuvoteltu". Ties kuinka monta määräpäivää on hallitus asettanut. Vastuuta Suomesta ja maan taloudesta, eivät neuvottelijat halua/pysty kantamaan.

Taas yksi määräpäivä on ohitettu ja neuvottelijat vain lisäaikaa pyytelevät. On pakko sanoa, että Suomen tulevaisuudella ei näille neuvottelijoille ole mitään merkitystä. Oma ja oman ryhmän etu ohittaa Suomen kokonaisedun.

Ei tunnu kelpaavan kultamunat hopeatarjottimella

Täytyy pääluottamusmiehenä ihmetellä taas näitä kilpailukykysopimusneuvotteluiden uusia käänteitä. Uutisissa haastatellaan metalliliiton puheenjohtajaa niistä syistä, miksi neuvottelutulokseen ei ole päästy.
Kukaan ei tunnu huomaavan laajempaa kuvaa, jossa metalliliiton työnantajia edustava neuvottelukumppani teknologiateollisuus ei ole päässyt ratkaisuun myöskään toimihenkilöitä edustavan ammattiliitto PRO:n ja ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n kanssa.

Ratkaisu löytyi viime yönä - Sopimus työehdoista kunta-alalle sekä valtiolle

Julkisen alan työntekijöiden neuvotteluissa päästiin viimein sopuun työajan pidennyksistä ja paikallisesta sopimisesta. Yöllisten neuvottelujen jälkeen kilpailukykysopimuksen piirissä kerrotaan olevan jopa yli 600 000 työntekijää. Sopimus pidentää useimpien työntekijöiden viikottaista työaikaa puolella tunnilla. Julkisella puolella myös työntekijöiden lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019. 

Yhteiskuntasopimuksen aikaansaamisen takarajat jatkavat paukkumistaan

Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan (s. 14)  kirjattiin yhdeksi päätavoitteeksi yhteiskuntasopimuksen aikaansaaminen.

Ansiosidonnainen starttirahaksi, järjestöt eivät saa estää

Hallitus viimeistelee parhaillaan työllisyys- ja yrittäjyyspakettia, joka on tarkoitus julkistaa lähiviikkoina. Tietojeni mukaan siinä on paljon hyvää, mutta vielä tarvittaisiin ripaus rohkeutta purjeisiin. Näkyviä tuloksia saadaan tuntuvilla reformeilla. Viilauksilla saa vain värinää.

Sovitaanks vielä yks juttu

Nyt kun on melkein kokonainen vuosi puuhattu yhteiskuntasopimuksen parissa, josta sittemmin sukeutui kilpailukykysopimus, saamatta juuri laihaa sopua kummempaa aikaiseksi, voisi olla sopiva hetki pysähtyä miettimään uutta yhteiskuntasopimusta.

Sellaista, jonka ulkopuolelle ei nykysopimuksen malliin jäisi lukematon määrä itsensä työllistäjiä, osa-aikaisia, yrittäjiä, työttömiä ja muuten työelämän ulkopuolelle jääneitä. Se koskisi kaikkia, ja aivan erityisesti se koskisi mediaa. 

Työelämän arvot, kilpailukyvyn edellyttämät toimet ja hyvinvointi

Työelämän arvot, kilpailukyvyn edellyttämät toimet ja hyvinvointi

 

Jos pelkin palkankorotussopimuksin yksipuolisesti pyritään kilpailukyvyn parantamiseen, siitä ei ole odotettavissa yhteiskuntasopimukseen liittyvää, tarvittavaa kilpailukyvyn paranemista. Kilpailukyky nousee työelämän arvojen mukaisella yhteistyöllä, mistä sitten seuraa henkilöstön hyvinvoinnin kasvu palkankorotuslisineen.

 

Olen edellisessä US:n puheenvuorossani ( http://lauriheimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi ) kirjoittanut mm.:

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä