Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläkekatto

Eläkkeiden maksukatoksi 5 000 euroa

Ylisuurista eläkkeistä on perustellusti herännyt kysymys, miksei Suomessakin voitaisi asettaa eläkkeelle jokin enimmäismäärä. Näitä huomiota herättävän suuria eläkkeitä tulee silloin tällöin julkiseen tietoon. Onkin kohtuutonta ja eriarvoista maksaa valtavan suurta eläkettä henkilöille, joiden talous on jo muutenkin varmalla pohjalla. Työvuosien aikana on kertynyt omaisuutta, ja pankkitililläkin on sievoinen summa.

Turvataan eläkeläisten ostovoima ja säädetään eläkekatto

Olin ensimmäistä kertaa ehdolla vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ja siitä lähtien työeläketurvan kohtuullisuus ja oikeudenmukaisuus ovat puhuttaneet keskustelemaan hakeutunutta vaalikansaa turuilla ja toreilla. Nykyinen "taitettu indeksi" ei näytä kykenevän pitämään yllä eläkeläisten ostovoimaa. Eläkkeiden kasvu on ollut hidasta suhteessa palkkakehitykseen. Monet eläkeläiset joutuvat turvautumaan sosiaalietuuksiin sekä asumis- ja toimeentulotukeen.

Eläkkeitä pitäisi ajatella sosiaaliturvana

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi vappupuheessaan, että SDP hallituksessa korottaisi kaikkien alle 1400 euron eläkkeellä elävien eläkkeitä sadalla eurolla. Rinteen ajatukset tyrmättiin nopeasti Keskustan ja Kokoomuksen leireistä. On aivan aiheellista esittää huoli pienituloisten eläkeläisten toimeentulosta — heillä harvemmin on mitään mahdollisuuksia vaikuttaa tulotasoonsa millään tavalla. Rinne ei tosin esittänyt mitään perusteluita sille, miksi nykyisten työssäkäyvien maksama tulonsiirto kaikille eläkeläisille olisi tarpeellinen.

Hävetkää, kansanedustajat, jos taas unohdatte eläkeläiset!

# Olen kuullut, että eduskunta aikoo torjua eläkkeiden oikeudenmukaiset korotukset. Ei kai aiota taas ”unohtaa” voimaan tuo taitettu eläkeindeksi?  Siitähän muistutettiin myös kansalaisaloitteella. On todella törkeää, jos eduskunta kaikesta huolimatta torjuu eläkeindeksin oikeudenmukaistamisen.

Taitettu eläkeindeksi valittiin "väliaikaiseksi" v. 1996 lamantorjunnan merkeissä. Tuo kurjistava indeksi "unohtui" sitten voimaan. Eläkeläisiä on kaiken lisäksi verotettu ankarammin kuin muita.

Suuria eläkkeitä voi ja pitää leikata

Yle kertoi eilen verkkosivuillaan näyttävästi Suomen eläkejärjestelmästä. Ilahduttavasti sivulle oli päätynyt myös oikeaa tietoa, kuten se, että nykyiset eläkeläiset eivät ole maksaneet eläkkeitään itse. Osa Ylen tiedoista vaatii kuitenkin tarkennusta. Tässä tekstissä keskityn kahteen toisiinsa liittyvään väitteeseen, joita toistetaan Suomessa ilman kritiikkiä, joka olisi tarpeen:

  1. “Eläkekatto esimerkiksi tarkoittaisi, että eläkemaksuille pitäisi myös asettaa katto.”

Eläkekatto ei ole ratkaisu - työeläkejärjestelmää uudistettava toisin

Helsingin Sanomain taloustoimitttaja Tuomo Pietiläinen ehdottaa näkökulmassaan 16.8. työeläkkeisiin eläkekattoa. Yhtenä perusteena hän ottaa esiin Nokian aiemman toimitusjohtajan Stephen Elopin korkean työeläkkeen. Elopin eläke on kuitenkin osoitus järjestelmän toimivuudesta: työeläkejärjestelmä on ansiosidonnainen ja Elop saa korkeisiin ansioihinsa suhteutetun eläkkeen.

Pieniä huomioita eläkekeskustelusta

Jos on seurannut keskustelua eläkkeistä ja niiden tulevaisuudesta, tämä keskustelu tuntuu olevan "kolmepiikkistä", jossa yksi huolenaihe koskee pieniä eläkkeitä, toinen keskisuuria ja kolmas suuria.

Eläkejärjestelmän uudistaminen omavastuulla terveydestä ja eläkekatolla

Huoltosuhteemme on kriisissä. Kolmasosa työikäisestä väestöstä ei ole töissä ja keskimääräinen elinikä nousee koko ajan. Jatkuvasti pienempi joukko elättää loppuja, joka on johtanut siihen, että alle nelikymppiset ovat menettäneet toivonsa eläkkeelle pääsystä. Eläkejärjestelmämme on kuitenkin maailman parhaiden eläkejärjestelmien top kympissä vuodesta toiseen, joten missä voisimme parantaa?

Porkkanoita ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon ja keppiä piittaamattomuudelle.

Eläkkeistä ja eläkeläisistä; tuloeroista ja tasauksesta!

 

Oli perjantai-iltapäivällä paneeli Jyväskylässä.  Mukana mm. Lauri Ihalainen, sd, ja Mauri Pekkarinen, kepu, Mikael Palola, kok sekä meikäläinen.  Salissa noin 200 ansioitunutta ja tarkkaavaista senioria.  Asiallinen ja sivistynyt keskustelu, sanoivat kaikki, joiden arvion kuulin tilaisuuden jälkeen.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä