Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Kauppatase

Orpon puolitotuudet

Presidenttimme on nähnyt tarvetta keskustella rahaliitosta. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää sitä tarpeettomana. " Euro on meidän valuuttamme." Kun tätä asiaa hieman avaamme, niin eurohan muodostuu 19 eri maasta, niin miten se on meidän valuutta? Euromaiden asukasluku on reilut 300 miljoonaa, joten Suomen painoarvo on kaikkein vähäisimpiä, eli 1,6 prosenttia.

Miksei Trump laittaisi NSA:ta teollisuusvakoilemaan Saksaa?

Euroopassa ja USA:ssa on herättänyt närää Saksan kauppataseen ylijäämä. Trumpkin on ilmaissut närkästyksensä ja uhkaili 35 % veroilla Yhdysvaltoihin tuotaville saksalaisille BMW:ille. Saksalaiset puolustautuvat, että he vain tekevät parempia ja halvempia tuotteita. Saksan varaliittokansleri ja talousministeri Sigmar Gabriel vinoili aiemmin Trumpille, että "rakentakaa parempia autoja."

Tuottavuusloikka

Lämpösidonnaista tuotantoa tekevässä yhtiössä tuottavuusloikka voi olla helppo ja yksinkertainen toimenpide, kuten liitteenä olevasta kuvaajasta käy ilmi.

Tästä yksinkertaisuudesta kertominen suurelle yleisölle on haastavaa, koska toimittajilla on liian kiire toimittaa jotain suurtayleisöä kiinnostavaa kuten esim. sote-uudistuksen synnyttämisongelmaa. Poliitikoille öljyn energiatehokkuus taas on punainen vaate, joka kilpailee bioenergiatalousajattelun kanssa, joten siitä ei voida keskustella.

Numeroni on 050 525 74 52.

 

Lisäys 4.3.2017

Suomen vienti elpyy jo - miksei se näy?

Tullin tilastojen mukaan Suomen vienti on kääntynyt selvään kasvuun tärkeimmillä vientialoilla. Koneiden jas laitteiden sekä metsäteollisuuden tuotteiden vientiarvo on kasvanut kumpienkin 12 % ja metalliteollisuudessakin kasvua on ollut 5 %. Tärkeimpien teollisuusalojen kasvu on siis vahvaa. Miksi kokonaiskuvassa vienti sitten kuitenkin näytti supistuvan?

Analyysi: hallitusohjelma kylmää kyytiä?

Onko hallituksen ohjelma reilu? Ennen pohdintaa on syytä tutkia yhtä ongelman ydintä, Suomen kauppa- ja vaihtotasetta ymmärtääkseen missä maa makaa. Kuviosta 1 käy ilmi, että taseet valahtivat nollan tuntumaan 2009. Kuviosta 2 taas selviää, että julkinen talous keikahti silloin pysyvästi pakkaselle ja nopea velkaantuminen alkoi.

 

Hallituksen veroväännöt!

Nyt köyhäkin pystyy ostamaan Ferrarin tai ainakin Mersun!

Hallitusneuvotteluissa on vuotaneiden tietojen mukaan päästy sopuun autoverotuksen muuttamisesta ulkomaisten autonvalmistajien sponsoroiman mallin mukaiseksi. Autoalan maksaman kahdeksan miljardin veropottia muokataan taas kansantaloudellisesti järjettömämpään suuntaan, nakertamalla auton hankinnan miljardin osuutta pienemmäksi.

Sipilä, rohkeasti Saksan kanssa talous nousuun!

Kuten tiedämme Saksa on nyt Putinin sekoilujen jälkeen muodostunut yhä tärkeämmäksi, viennin ja kaupan osalta. Ja tämä laivakontti liikenne etelän suuntaan pitää varmistaa suotuisilla päätöksillä.

Ehdotan ulkomaisen lisävelan ottamista

Suomen energiatase on yli 8 miljardia alijäämäinen. Asia on tiedetty jo kauan, mutta sen korjaamiseksi on tehty hämmästyttävän vähän. Kummallista asiassa on myös se, että koko Suomi on energiaa pullollaan, jos se vain hyödynnettäisi.

Jo tämän päivän osaamisella me pystytään muuttamaan puun ja vastaavan biomassan,  liikennepolttoaineeksi,  sähköksi, lämmöksi ja kaasuksi. Tuote voi kotimaassa valmistettuna olla vielä vähän kalliimpaa kuin ulkomailta tuotu, mutta laskettu, yli 10000 uutta työpaikkaa korvaisivat varmasti lisäätyneen kustannuksen.

Avoin kirje Suomen päättäjille lähienergiasta

oheinen kolumnini julkaistiin 22.7.2014 oululaisessa Forum24 -lehdessä:

Avoin kirje Suomen päättäjille lähienergiasta

Suomen energiatase on tällä hetkellä voimakkaasti alijäämäinen, jopa kahdeksan miljardia euroa vuodessa. Samaan aikaan, kun voisimme käyttää omia bionenergiavarojamme, niin lisäämme fossiilisen kivihiilen tuontia. Maamme energiaomavaraisuus on surkealla tasolla 34 prosentissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä