Juhani Kähärä Käytännönläheistä liberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Kulttuurierot

Onnenähkyinen suomalaisuus leviää maailmalle?

Maailmalla oppii monta ihmeellistä asiaa kuten, että suomalainen, hiljainen aamubussi on luksusta, kreikkalainen kylätaverna on suomalaisen ”essonbaarin” vastine ja, että italialaiset eläkepapat potkaisevat päivän käyntiin ”caffè corretolla”, espressolla jossa on loraus grappaa eli pontikkaa. Emme me suomalaiset noin – heti aamusta - paitsi Tallinnan laivalla.

Neljä tapaa suhtautua itänaapuriimme

Maapallon jokaisella maalla on oma geopoliittinen todellisuutensa. Pohjolamme tosiasiat ovat jokaisen suomalaisen tiedossa, viimeistään Juho Kusti Paasikiven jykevällä lainauksella "Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku" (joka oli hänen arvostamaansa englantilaisen historioitsija Thomas Babington Macaulayn lause).

Yksittäistapauksia poikkeustilassa

Yli kaksikymmentä vuotta sitten Euroopassa nuorena reppureissaajana törmäsin kulttuurieroihin jo Brysselin leveysasteilla. Minä en tuolloin ymmärtänyt, että jo Euroopan Unionin syntyhetkillä Brysselissä vallitsi ”poikkeustila”, joka rajoitti tyttöjen vapaata liikkumista julkisilla paikoilla myös valoisana aikana.

Suomeen kotoutettujen hienot puheenvuorot

Kuulun siihen Suomen valtaenemmistöön, joka alkaa olla yhä enemmän huolissaan tämän hetken hallitsemattomasta ja aivan liian miespuolisesta maahanmuutosta. Silti olen luonteeltani suvaitsevainen ja maahanmuuttaja itsekin (tulin Suomeen nuorena aikuisena vuonna 1969, suomen kielen taidottomana). Viime maanantaina kuuntelin automatkallani radio yle ykköseltä sikäli harvinaisen haastattelusarjan, että siinä haastattelija oli kerrankin hiljaa ja vain haastatteltava sai puhua. Toimittajalta erinomainen suoritus.

Suomi-käyttöohjeet arabian, afgaanin ym.kielellä

Kuuntelin eilisiltapäivänä (radio yle yksi) miten Väestöliiton Anita Novitsky kertoi kiinnostavasta ja tarpeellisesta opetuspaketista maahanmuuttajille. Yhteistyönä Helsingin kaupungin kanssa tehtiin opetuskokonaisuus, jossa uusille suomalaisille selostetaan Suomen "erikoisuudet", liittyen ihmissuhteisiin, naisten oikeuksiin, seksuaaliseen kanssakäymiseen, elekieleen, pukeutumiseen jne. Hieno teko, josta kuulemma on saatu varsin positiivista palautetta maahanmuuttajien taholta. Hehän kiittivät ja kertoivat, että sen avulla Suomea pystytään ymmärtämään paljon paremmin.

Pakolaisnaisten turva vastaanottokeskuksissa..

Kun lukematon määrä nuoria miehiä saapuu outoon paikkaan ja joutuu, toimettomana, odottamaan turvapaikkapäätöstä suurissa vastaanottokeskuksissa syntyy ongelmia, erityisesti niille harvoille naisille, jotka joutuvat odottamaan samoissa tiloissa. Eräänlainen testosteronipommi tikittää.. Saksan suurin vastaanottokeskus (Asylzentrum) sijaitsee Hessenin osavaltion Giessenissä ja on nimeltään Hessische ErstaufnahmeEinrichtigung für Flüchtlinge (HEAE).

Maahanmuutto lisää ongelmia

Masentavaa törmätä joka kerta samaan taktiikkaan kun puhutaan maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista. Väistetään itse kysymykseen vastaaminen vetoamalla siihen että samoja ongelmia on kantaväestössäkin. Miksi ongelmayksilöiden/maiden määrää pitää tieten tahtoen lisätä tuomalla heitä ulkomailta? Varsinkin kun riskiryhmät on ennakkoon hyvin tarkasti tiedossa. Miksi ei keskustella kulttuurien eroista ja siitä mihin kulttuurien törmäys johtaa? On aivan turha lässyttää kulttuurirelativismista tai siitä että kaikki kulttuurit ovat samanlaisia. Eivät ole.

Oman väestöryhmän maineen pilaaminen on kriminalisoitava

Monikulttuurisuutta ei kannattaisi demonisoida. Tuorein persukriisi lisää turhaa vastakkainasettelua. Kokemusteni perusteella olen huomannut, että ani harva pelkää/vihaa monikulttuurisuutta itsessään, vaan sitä, kuinka eri kulttuureista tulevat reagoivat lakeihimme ja normeihimme. On typerää ”sotia” monikulttuurisuutta vastaan, koska se vain lisää epätasa-arvoa ja sääntöjenvastaista käytöstä. Meidän on vahvistettava muista kulttuureista tulevien adaptaatiota ja varmistettava, että kaikki elävät samojen sääntöjen mukaan.

Ulostaminen - taitolaji ?

Tiedän, otsikko herättää yhtä paljon inhoa kuin mielenkiintoa. Kyse on kuitenkin päivittäisestä tarpeesta, joka koskee ja yhdistää meitä kaikkia. Erityisesti heille, joilla on välillä ummetusta tai muita ulostusvaikeuksia tämän blogin sisältö saattaisi olla kiinnostava. On olemassa vahvaa näyttöä siitä, että nykyiset vessapöntömme "pakottavat" meidät ulostamaan väärässä asennossa.

Raiskaaminen on mukava ja iloinen asia - suorastaan hilpeä

Ainakin Yleisradion mielestä. Järkyttävä A-studio tänään. Jotkin maahanmuuttajien edustajat iloisesti rupattelivat raiskauksista parin toimittajan kanssa.

Kehtasivatpa maahanmuuttajien edustajat vieläpä kieltää Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimustulokset, joiden mukaan jotkin maahanmuuttajaryhmät syyllistyvät yli 10 kertaa kanta-Suomalaisia useammin raiskauksiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä